Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ

Σύντομο Ιστορικό Διεκδίκησης Εκτάσεων
Ι. Μονής Κουτλουμουσίου από τον Δήμο Τορωνης

Το 1933γίνεται απαλλοτρίωση από το Υπουργείο Γεωργίας όλης της έκτασης που κατείχε η Ι. Μονή Κουτλουμουσίου (συνολική έκταση 5.631στρέμματα ,η περιοχή παραχωρείται στον Σ.Α.Α.Κ. (Σύλλογος Αποκατασταθέντων Ακτημόνων Καλλιεργητών),χωρις να γινει οριστική διανομή.
Όμορη έκταση 6.000 στρεμμάτων Ελληνικού Δημοσίου (καταγεγραμμένη ως Β.Κ. 33) εκμισθώνεται από το Δημόσιο σε κτηνοτρόφους της περιοχής.
Τα ως άνω κτήματα το 1955 μεταβιβάζονται με την (Ε/268.93/6-8-1955) Κ.Υ.Α Υπουργείο Οικονομικών και Γεωργίας στο Υπουργείο Γεωργίας για να διατεθεί προς αποκατάσταση μικροκτηνοτρόφων της περιοχής Συκιάς (δεν έχει γίνει οριστική διανομή έως σήμερα ) .
Το 1965 με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και Οικονομικών για απαλλοτρίωση όλων των εκτάσεων των Ι. Μονών στην Χαλκιδική (Ε/5190/1965),γίνεται καταμέτρηση των εκτάσεων και στην αποτύπωση σημείωση ,δεν ευρέθη καμία έκταση της Ι. Μονής Κουτλουμουσίου στην περιοχή λόγω της προηγηθήσης απαλλοτρίωσης του 1933.
Το 1968 (Χούντα) η παραπάνω απόφαση ανακαλείται (Ε/27390/31-7-1968) απόφαση Υπουργείου Οικονομίας και Γεωργίας.
Το 1996 με αίτηση της ,η Ι. Μονή (αριθμ. Αιτησ.373,374) ζητά απόφαση από την κοινότητα Συκιάς οικιστικής καταλληλότητας εκτάσεων 747 και 520 στρεμμάτων στην θέση Τορώνης , Κόρακα , Τριστινίκα για να προβούν σε πολεοδόμηση των ανωτέρω εκτάσεων ,οι αιτήσεις απορρίπτονται ομόφωνα από το Κοινοτικό Συμβούλιο. ΄΄ Μεταξύ των άλλων οι αιτήσεις είναι απαράδεκτες και εκ του πονηρού γινόμενες γιατί οι συγκεκριμένες περιοχές δεν ανήκουν στην Ι. Μονή (Απαλλοτρίωση 1933)΄΄ και γίνεται παράκληση από το Κοινοτικό Συμβούλιο προς κάθε Αρμόδια Υπηρεσία να απορριφθεί κάθε σχετική αίτηση της Ι. Μονής (1234/8-8-1996 προς Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ).
Το 1997 με αίτηση της Ι. Μονής αριθμό Πρωτοκ: 6 ,προς το Υπουργείο Γεωργίας ζητά ανάκληση της απαλλοτρίωσης (1933)με τα σκεπτικό ότι η εν λόγω απαλλοτρίωση δεν ολοκληρώθηκε διότι:
Α)Δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση στην Ι. Μονή.
Β)Δεν έγινε η οριστική διανομή στους δικαιούχους.
Η αίτηση απορρίπτεται ως αβάσιμη .
Το 2000 η Ι. Μονή καταθέτει αναγνωριστική αγωγή κυριότητας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής κατά του Ελληνικού Δήμοσίου ,διεκδικώντας 12141 στρέμματα στην εν λόγω περιοχή .
27-4-2006 με αριθμό απόφασης 48 το δικαστήριο αναγνωρίζει την Ι .Μονή κυρία 4.439 δεκαδικών στρεμμάτων, και απορρίπτει την αγωγή της για τα υπόλοιπα στρέμματα .
Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση από το Ελληνικό Δημόσιο (ημερομηνία εκδίκασης 21-5-2007) και κατόπιν παρεμβάσεων κατοίκων της Συκιάς ,ιδιοκτήτες ακινήτων της επίδικης έκτασης, και του Δήμου αναβλήθηκε για της 14-1-2008.


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Ι. ΜΟΝΕΣ

1.Ι. Μονή Δοχειαρίου 7.000 στρέμματα περίπου
2.Ι. Μονή Διονυσίου 8.000 στρέμματα περίπου
3.Ι. Μονή Μεγίστη Λαύρα 10.000 στρέμματα περίπου
4.Ι. Μονή Ζωγράφου απροσδιορίστου ιδιοκτησίες
5.Ι. Μονή Σιμωοπετρα απροσδιορίστου ιδιοκτησίες

Έχουν πουληθεί 32.000 στρέμματα από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου στους Συνεταιρισμούς Δασολόγων Τεχνολόγων Δασοπονίας ενώ από την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου έχουν πουληθεί 13.000 στρέμματα στους Συνεταιριστές (Κριαρίτσι)

1 σχόλιο:

xalkidiki_vs είπε...

Ήταν Ιανουάριος όταν βρήκα τη συγκεκριμένη σελίδα και διάβασα όλα όσα έχουν γραφεί. Προσπάθησα να αφήσω το σχόλιό μου, αλλά τεχνικά προβλήματα με εμπόδισαν να το κάνω. Μήνες λοιπόν μετά επαναλαμβάνω την περιήγησή μου και με λύπη μου διαπιστώνω ότι η σελίδα φαίνεται ανενεργή. Και με αυτό εννοώ ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη δημοσίευση ή κάποιο σχόλιο…
Και για να έρθω στο προκείμενο. Ναι, το θράσος δεν έχει όρια… Και ναι, η εκκλησία είναι πάντα δίπλα στους πιστούς, σε σημείο που να θέλει να μπει στο σπίτι τους! Και όχι πλέον με τη μορφή μιας ιδέας, αλλά να μπει κυριολεκτικά και οι πιστοί να φύγουν από αυτό. Ωραία εκκλησία…
Αναφορικά με τη Μονή Κουτλουμουσίου, που είναι μία από τις πλουσιότερες Μονές, ο ίδιος ο δικηγόρος παραδέχτηκε ότι τη Μονή δεν την ενδιαφέρουν τα 4400 στρέμματα, αλλά μόνο τα χωράφια τεσσάρων δικαιούχων. Γιατί λοιπόν διεκδικούνται τόσα στρέμματα; Μήπως για να «οπισθοχωρήσουν» στη συνέχεια και όλοι εμείς να μην προβάλλουμε αντίσταση γιατί «ευτυχώς δεν τα θέλουν όλα, αλλά μόνο λίγα από αυτά»;
Μιλάμε για κράτος δικαίου και για ένα κράτος που και αυτό βρίσκεται δίπλα στους πολίτες του. Μάλλον συμβαίνει όμως ότι και με την εκκλησία… Η υποφαινόμενη έχει σπίτι και χωράφι. Η οικογένειά μου πληρώνει φόρους στο κράτος. Έχουν περάσει μηχανικοί, βάλαμε φως, νερό, τηλέφωνο και όλα αυτά με την συγκατάθεση της πολιτείας. Κανένας δεν μας είπε ότι το κτήμα δεν μας ανήκει, άρα δεν μπορούμε να έχουμε ρεύμα, νερό κτλ. Και φυσικά παντού πληρώσαμε φόρους. Μας είπαν ότι ακόμα και αν δεν τα πάρει η εκκλησία, εμείς θα πληρώσουμε φόρο στο ελληνικό δημόσιο. ΓΙΑΤΙ; Για κάτι που ούτως ή άλλως πληρώνουμε ήδη φόρους;
Όσο το σκέφτομαι τόσο η απελπισία μεγαλώνει. Πού να απευθυνθούμε; Ποιος μπορεί να βοηθήσει; Ελπίζω να μην κούρασα… Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε ξεχωριστά από δικηγόρους, γιατί και αυτοί είναι ένα μεγάλο θέμα, είμαι στη διάθεσή σας με το e-mail xalkidiki_vs@yahoo.gr